
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Disaster Service Worker Volunteer Program

OES. ^

1 How can the loyalty oath be administered?

OATH

Oath administration may be fulfilled in one of two methods at the
discretion of the ADC. The two methods are self-certification and
officer administered.

Self-Certification: volunteer reads oath and self-certifies by
signing oath, under penalty of perjury, consistent with Civil Code
§2015.5.
Officer Administered: volunteer takes and subscribes to oath
before an officer with oath administration authority.

2 Who can administer the loyalty oath?

An officer authorized to administer oaths, such as elected
officials, city/county clerks, or notary publics. Also, Department
heads of State Agencies, including Cal OES Director and to any
officer of OES to whom the Director delegates this authority.
County/city ordinances and local rules may also dictate who has
delegation authority. Consult local legal counsel regarding your
jurisdiction's specific laws and ordinances.

3 Do you need to be a US citizen to take the
oath?

A non United States citizen may take the loyalty oath; however,
the person may need to research whether subscribing to the
loyalty oath has any impact on his/her own country's allegiance.

An ADC member does not inherently have authority to administer
the oath by virtue of being a member. Any ADC member may
have the authority as stated in law. (Gov. Code, §3104.)
Procedure varies according to the ADC. Documentation must be
in writing. Consult local legal counsel regarding your jurisdiction's
specific laws and ordinances.
Delegating the authority to administer the oath may be permitted.
Consult local legal counsel regarding your jurisdiction's specific
laws and ordinances.

Who in the Accredited Disaster Council (ADC)
may administer oath or delegate its authority?
What is the procedure and documentation?

5 Can a volunteer be delegated oath authority?

6 Must volunteer be in presence of the officer
giving the oath?

Can the oath be administered remotely via
online, telephone, or video?

Yes, if the ADC elects the Officer Administered method of oath
administration.
No. If the ADC elects the Officer Administered method of oath
administration, then the DSW volunteer must be present for oath
administration.

If the ADC or its designee decides to register minors, the minor
8 Who subscribes to the loyalty oath if minors are must subscribe to the loyalty oath, not the parent or legal

registered? guardian. (Gov. Code, §3102(a).)

g What is the effective period of an oath
subscription for the DSW volunteer?

The oath subscription is effective for the period the DSW
volunteer remains a member with the authorized registering
entity. (Gov. Code, §3102.)
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1Q Can the oath be retained electronically rather
than in hardcopy?

The oath may be retained electronically provided a signed
statement by the person (who scanned the DSW records) is on
file to substantiate original records were reproduced.

11 When can the oath be destroyed? The oath can be destroyed five years after the DSW volunteer’s
service has been terminated. (Gov. Code, §3105(e).)

REGISTRATION

1 Can non-US citizens be registered as DSW
volunteers?

2 Is a volunteer considered registered after
he/she subscribes to the loyalty oath?

3 Can minors be registered as DSW volunteers?

Does minor’s parent or legal guardian take the
oath?

An individual does not have to be a United States citizen to
become a DSW volunteer; however, one of the registration
requirements is to take and subscribe to the loyalty oath. It is
recommended the non-citizen considers whether subscribing to
another country's oath has any impact on their own country’s
allegiance.

Oath subscription is only one of the requirements to comply with
a valid registration. To be properly registered as a DSW
volunteer, the ADC or authorized registering agency must have
the name and address of the registrant, date of enrollment, name
of registering entity with signature and title of authorized person,
classification, and oath subscription. (Cal. Code Regs., tit. 19,
§2573.1.)
Minors may be registered as DSW volunteers. If the ADC decides
to register minors, the minor must subscribe to the oath and
his/her parent or legal guardian must provide written consent for
the minor's participation in disaster service duties.

No. Only the DSW volunteer is required to take and subscribe to
the oath. (Gov. Code, §3102(a).)

A group registration is allowed provided the form created for this
purpose includes all regulatory information as well as

5 ^an one re9'strati°n form be used to register a incorporation of the loyalty oath. Each volunteer must provide an
group of people for a training activity? original signature for the oath subscription along with a section

dedicated for the authorized oath official's signature and title.
(Cal. Code Regs., tit. 19, §2573.1.)

If a person is volunteering in County A as a

6 SAR member and also volunteering in County
B as a CERT member, does the person need
to register with both Counties?

Yes, since County A and County B have different jurisdictional
responsibilities and authority for the DSW volunteer performing
disaster service duties at the direction and supervision of each
respective County.

7 Are background checks required as part of the 11 is not a requirement. However, the ADC or its designee may
DSW registration process? implement the requirement and conduct a background check of

its members.
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1 Is supervision required?

2 Who can supervise DSW activities?

3 How is supervision performed?

SUPERVISION

Supervision of DSW volunteers is required for all authorized
disaster service activities, including training.

The ADC or its designee determines who acts in a supervisory
capacity. Both paid staff and volunteers may serve in this role.

Supervision may be performed onsite or offsite as determined by
the ADC or its designee.

What training and experience should the
4 person have to be a supervisor?

The criteria for who is selected to supervise a DSW activity is
determined by the ADC or its designee. Considerations may
include: prior supervisory experience, related training, education,
or worker's compensation knowledge.

CLASSIFICATION

1 What classification is selected if volunteer used
in role of disaster survivor during an exercise? Enter the same classification as the one being trained/exercised

(e.g.CERT Exercise, CERT classification).

2 If DSW duties overlap, what classification
should be used?

More than one classification may be entered on a single
registration to capture the disaster service duties the DSW
volunteer will perform (e.g. CERT and Communications).

3
If a volunteer is used in more than one
classification, is a separate registration
required for each one?

Only one registration is required. Multiple classifications may be
entered on a single registration if the volunteer is being trained
and utilized for different disaster service duties (e.g. EOC and
Animal Rescue and Shelter).
MUTUAL AID

Are DSW volunteers covered under the
1 Program if they are used in mutual aid

deployments?

DSW volunteers are eligible for Program benefits when officially
activated to perform disaster service duties in support of a mutual
aid deployment. A valid DSW registration and compliance with all
Program regulations are required.

2 What agency is responsible for submitting the
claim for an injured DSW volunteer?

Both the requesting and sending agencies are responsible for an
injured DSW volunteer's claim submission. Both agencies
coordinate efforts to meet worker’s compensation time lines.
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l
What training, course work, classes, and/or
qualifications are required for DSW volunteers?

TRAINING

The training, curriculum, licensing, and credentialing
requirements are determined by the ADC or authorized
registering authority. Each classification has a different scope of
duties, which dictates a certain skill set, proficiency, and or
licensing for volunteers to succeed at performing their disaster
service duties.

Minimum recommendations are basic first aid, Incident
Command System, Standardized Emergency Management
System, National Incident Management System, other related
emergency management training.

Are 'victim' or 'survivor' volunteers for an
exercise covered under the DSW Program?2

Can one registration form be used for
3 registering a group of volunteers for an

exercise?

4
Can preparedness and planned events be
approved as training?

Yes, provided the volunteer is registered as a DSW volunteer and
adheres to all Program requirements.

Yes, provided the group form includes all required registration
fields including a section for the loyalty oath subscription for each
volunteer's signature. (Cal. Code Regs., tit. 19, §2573.1.)

Preparedness and planned events are not considered eligible
training activities under the Program.
Exception: A planned event which provides a unique opportunity
to train in an environment which cannot be duplicated in the
classroom or the field may be eligible.

Example:
A parade, in which different emergency response disciplines are
present, provides an environment to practice highly technical
skills and use specialized communication equipment to test
interoperability capabilities.

The DSW Program does not provide any funding for training
expenses. The funding is authorized to pay worker's

5
Does DSW Program pay for training related compensation benefits, i.e. disability benefits, death benefits,
expenses? survivor benefits, reimbursement of eligible medical expenses,

and other related benefits on behalf of injured DSW volunteers
and eligible dependents.
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ACCREDITED DISASTER COUNCIL (ADC)

1
How is DSW training pre-approved if the ADC
is not meeting?

The ADCs bylaws, local ordinances, or other document may
address this topic and identify a Council member who has the
authority to pre-approve DSW trainings in the absence of a
meeting. The method and procedure will vary by jurisdiction.

Can any ADC member delegate DSW Program
administration to another government entity?

It depends on the ADC and its business operations as to who is
identified and authorized to execute this action, which may be
addressed in local ordinances, by-laws, charters, or other similar
authority The procedures for delegation will vary by jurisdiction.

3
Who has oath administration authority in the
ADC?

ADC members do not automatically have oath authority by virtue
of being a member. State and local laws dictate who has oath
administration authority. Consult with local counsel regarding your
jurisdiction's specific laws and ordinances.

FILING AND RECORDKEEPING

The DSW registration with oath subscription must be filed

1 Who should file the DSW records? according to legal requirements and the government entity that
registered DSW volunteers. (Cal. Code Regs., tit. 19 §2573.2.)
The authorized registering entity is also responsible for
designating a person with this duty.
County OES may be designated in writing by the County Clerk as

2
Can County OES retain DSW records on behalf the repository for the records, which facilitates access to these
of the County Clerk? required documents when a claim is filed. It would be prudent for

the County Clerk to also retain copies.

The timeline for updating records is at the discretion of the ADC
or the authorized registering agency. No mandated schedule

3 How often should DSW records be updated? exists; however, records should be updated to reflect current
contact information and other changes, which may affect timely
claim's processing.

BACKGROUND CHECKS

1
Are background checks required in order to
become a DSW volunteer?

The DSW Program does not require background checks;
however, the ADC or its authorized registering agency may
require one for their volunteers or for a given DSW classification.
(Cal. Code Regs., tit. 19, §2572.1.)

2 Who pays for the background checks?
The DSW Program does not provide reimbursement for
background checks. The ADC or the registering agency may
have funding allocated for this purpose.
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MISCELLANEOUS

^
Can community colleges register students as
DSW volunteers to assist in campus disasters?

A community college security or law enforcement unit, such as
campus police or emergency management department, may
request DSW Program administration from its local city or county
ADC to register students as DSW volunteers.

Can tribal members be registered as DSW
volunteers?

Who has authority to impress a person into
3 service and under what conditions may this be

executed?

Tribal members may become registered DSW volunteers by a
local ADC or its authorized designee. In taking such action, the
individuals agree to follow the ADC's rules/authority and the DSW
Program Regulations.

Unregistered persons may be impressed into service during a
state of war emergency, a state of emergency, or a local
emergency by a person having authority to command the aid of
citizens in the execution of his or her duties. (Cal. Code Regs.,
tit. 19, §2570.2(a)(2); Lab. Code, §3211.92(b).)

Persons authorized to command emergency aid must be granted
such authority by statute or ordinance or must have emergency
duties from which such authority may reasonably be implied.
Consult with local counsel regarding your jurisdiction's specific
laws and ordinances.
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